Saçlarda dökülme, tırnaklarda kırılma, ciltte kuruluk, ani kilo kaybı... Bu belirtiler görülüyorsa tiroit hormonunuzda sorun var demektir.
Gaziantep İniversitesi (GAZİ) Tıp Fakültesi Endokrinoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ersin Akarsu, tiroit hormonunun az ya da çok salgılanmasının saçlarda dökülmeye, tırnakların kırılmasına, cilt kuruluğuna, ani kilo kaybına ya da alımına neden olduğunu söyledi.
Akarsu, tiroidin vücudun birçok sistemini etkileyen hormonlar ürettiğini ve bu hormonların az ya da çok salgılanmasının çeşitli rahatsızlıklara ve hastalıklara neden olabildiğini belirtti.
Saçların, cilt ve dokunun tiroit hormonundan etkilenebildiğini, az ya da çok çalışan tiroidin cilt, tırnaklar ve deride çeşitli bozukluklara, metabolizmayı bozduğu için aşırı kilo alma ya da zayıflamaya neden olduğunu ifade eden Akarsu, şöyle konuştu:
''Tiroit hormonunun az ya da çok salgılanması, saçlarda dökülmeye, tırnakların kırılmasına, cilt kuruluğuna ve ani kilo kaybına ya da alımına neden oluyor. Tiroit hormonlarının fazla olması durumunda saç dökülmesi, kalp çarpıntısı ve kilo kaybı gibi sorunlar ortaya çıkar. Tiroit hormonunun yetersiz salgılanması durumunda kişi kilo alır. Tiroit hastalıkları genellikle erkeklere oranla kadınlarda daha çok görülür. Bu hastalığın belirtileri de kadınları daha fazla etkiler.
'' Akarsu, tiroit hastalıklarının ayrıca adet düzensizliklerine neden olabildiğini, bunun da istenilen zamanda bebek sahibi olunmasını engelleyebildiğini vurguladı.
Kemik erimesi, boyunda şişlik, gözlerde büyüme, ileri dönemlerde nefes almada zorlanma gibi olumsuz sonuçlar doğurabilen rahatsızlığın, kan hormon ölçümleri, ultrasonografi, sintigrafi ve nodüllü tiroit hastalığında ise biyopsi gibi yöntemlerle değerlendirildiğini ifade eden Akarsu, şunları anlattı: ''Tiroit hastalıkları önemli bir kısmı ilaçla tedavi edilebilir. Tedaviyle hastaların karşılaştığı olumsuzlukların çoğunluğu ortadan kalkar. Çok büyük ya da kansere dönüşme riski olan tiroit nodüllerinde ise ameliyat düşünülebilir. Erken dönemde teşhisle hastalığın başarılı bir şekilde tedavisi mümkündür.''
0 Yorum:
Yorum Gönder